Dragi absolventi, Distinsi profesori, Stimati parinti si invitati,

 

sunt deosebit de onorat si emotionat ca ma aflu in aceasta zi speciala, aici, in fata dumneavoastra in postura de decan de suflet. Am sa incep cu o gluma, un banc care cred ca surprinde foarte bine felul cum studentii abordeaza facultatea, dar exprima si parerea pe care o au ei despre propriile capacitati.

Se spune ca cineva a facut la un moment dat un studiu despre cat de repede se poate invata limba japoneza si l-a aplicat mai multor categorii de persoane: o persoana in varsta/pensionar, o persoana de varsta mijlocie si un student. Intai persoana in varsta a explicat ca totusi e o limba complet diferita de limbile europene si are si multe pictograme, persoana respectiva are o anumita varsta si crede ca i-ar trebui mai multi ani ca sa stapaneasca cat de cat limba japoneza. Cand a venit randul persoanei de varsta mijlocie, acesta estimand complexitatea limbii japoneze si timpul pe care il are la dispozitie a spus ca are nevoie de aproximativ 1 an ca sa cunoasca la nivelul incepator limba japoneza. Cand a venit randul studentului, acesta fara sa stea pe ganduri a exclamat: "Ce? Maine avem examen?"

 

Stiind ca studentilor de la informatica nu le prea place matematica predata in facultate, doresc sa compensez putin aceasta deficienta a lor si sa le vorbesc la acest curs festiv despre matematica. Mai exact, despre statistica..

Fiindca, meseria voastra de baza si a noastra, a profesorilor, este aceea de programator m-am gandit sa va explic cateva reguli sau principii statistice pe care cred ca o sa le intalniti la o firma de software la care o sa lucrati dupa terminarea facultatii - daca nu le-ati intalnit pana acuma, in timpul facultatii.

Statistic vorbind, in ziua de marti este o probabilitatea mai mare sa ploua decat in oricare alta zi a saptamanii. Exact cand aveam cu voi cursul de Programare Web de la ora 10.00. Din aceasta cauza, v-am mai explicat, am intarziat la multe dintre cursurile de Programare Web. Asta a fost in semestrul I. Apoi in semestrul II, probabilitatea cea mai mare sa ploua s-a mutat in ziua de luni, la cursul meu de Comunicatii Audio-Video.

Desi v-am tot spus ca am intarziat la Programare Web din cauza ploii, plimbatul cainelui dimineata .., cauza principala a intarzierii a fost de fapt aplicarea primei reguli statistice de care vreau sa va povestesc si anume regula de 90%-90% sau cunoscuta si dupa numele regula de 90%-10%.

 

90% - 90% rule (sau 90% - 10% rule)

In software engineering, regula de 90% - 90% spune ca: 90% din cod este dezvoltat in primii 90% din timp; restul de 10% din cod va necesita ceilalti 90% din timpul de development. Cu alte cuvinte, in general, orice planning, orice estimare subevalueaza complexitatea proiectului. O alta formulare a acestei reguli spune ca cea mai mare parte a unui proiect, adica 90% din el se dezvolta in ultimii 10% din timp. Pot spune cu siguranta ca absolventii au aplicat aceasta regula cel putin in noaptea dinaintea predarii unui proiect sau in noaptea dinaintea unui examen in sesiune.

Exista si mai multe corolare pentru aceasta regula.

 

80% - 20% Pareto rule

Un alt principiu care caracterizeaza procesul de management al unui proiect si multe activitati comerciale este regula de 20%-80% a lui Pareto care spune ca aproximtiv 80% din efecte sunt consecintele a 20% din cauze. Daca doriti o exprimare mai facila, in cadrul unui proiect dintr-o firma software 20% din programatori (cei mai buni, de baza) realizeaza 80% din proiect; restul echipei realizeaza doar 20% din el.

Va spun acum: stiu, nu merge AMS-ul!! In 20% din timp AMS-ul nu merge si in restul de 80% are erori. Sper ca nu se afla in sala seful meu de catedra, dl. Boian.

 

Parkinson's Law

O alta regula despre care vreau sa va povestesc este legea lui Parkinson care spune: cantitatea de munca are tendinta sa se mareasca (se extinde) in asa fel incat sa umple tot timpul disponibil pentru finalizarea ei. Cu alte cuvinte intr-o firma software si nu numai, daca iti termini task-urile mai repede si iti ramane timp liber, fi sigur ca vei primi alte taskuri care sa iti umple timpul ramas disponibil. Daca doriti sa exprimam aceasta lege in termeni de stocare a datelor in calculator, putem spune: datele au tendinta sa se extinda in asa fel incat sa umple spatiul ramas liber pe disc. Cu alte cuvinte, oricat de mult spatiu de stocare ai avea, tot se va umple.  

 

Peter's Principle

O alta regula importanta in management este principiul lui Peter care spune ca intr-o structura ierarhica, cum este cea a unei firme, orice angajat tinde sa se ridice la nivelul sau de incompetenta. Ca sa explic putin, intr-o structura ierarhica, membrii sunt promovati atata timp cat lucreaza competent. Mai devreme sau mai tarziu, ei vor fi promovati intr-o pozitie in care nu mai sunt competenti (asanumitul nivelul lor de incompetenta), ramanand acolo nemaiputand dobandi alte promovari. Sunt 3 corolare la aceasta regula si anume:

§         in timp, fiecare post tinde sa fie ocupat de un angajat care este incompetent in indeplinirea indatoririle sale

§         al doilea corolar spune ca intr-o firma munca este realizata de catre acei angajati care nu si-au atins inca nivelul lor de incompetenta

§         al treilea corolar este principiul lui Dilbert: arta de a conduce sau lidership-ul intr-o firma este modalitatea naturii de a scoate cretinii din fluxul de productie si a-i pune acolo unde produc cele mai putine prejudicii: la management.

 

Tot intr-o firma de software veti invata ca lucrul intr-o echipa este esential. Iti permite sa dai vina pe altii.

 

 

Altele relatii statistice pe care am incercat sa le deduc sunt urmatoarele:

§         la inceput (anul 1), cred ca 80% la suta dintre voi ati inteles distinctia dintre termenii little-endian si big-endian si ati inteles ca nu se refera la indieni mari si mici; acum, la sfarsitul anului 3, probabil ca doar 20% din acei 80% mai stiti ca nu se refera la indieni mari si mici

§         in cazul fetelor 80% din timpul alocat acestui curs festiv si pregatirii lui s-a consumat inainte sa inceapa cursul, iar doar 20% din timpul total alocat mai insumeaza cele aprox. 2 ore ale cursului; la baieti cred ca e invers, 20% din timp s-a consumat pentru pregatirea cursului festiv si 80% din timpul alocat este consumat efectiv de catre curs.

§         80% dintre voi studentii credeti ca nu se vede cand copiati; 80% dintre profesori cred ca nu i-a copiat nimeni; 20% dintre profesorii care au fost copiati la examen sunt dispusi sa recunoasca ca au fost copiati la examen; 80% dintre studentii care au copiat si dintre cei care nu au copiat recunosc ca au copiat sau povestesc cum au copiat si chiar se mandresc cu asta.

 

In fine, cred/sper ca 80% dintre dumneavoastra cei din sala ati reusit sa-mi urmariti discursul pana acum, (ceilalti 20% sper ca doar au ras).

 

Si inca una: 20% dintre programatori cred ca urmatorul sistem de operare Windows va consuma mai multe resurse si va fi mai prost decat precedentul; restul de 80% stiu ca asa va fi.

 

La final vreau sa inchei discursul cu un sfat pentru voi absolventii pentru perioada din viata care urmeaza terminarii facultatii. Este vorba de principiul robustetii al protocolului TCP (Transmission Control Protocol), un citat care lui Darius Bufnea si mie ne place foarte mult: "Be conservative in what you do and be liberal in what you accept from others." Sau in romana: Fi conservator in ceea ce faci si fi liberal in ceea ce accepti de la altii.

 

Va doresc mult noroc!

 

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Good judgement comes from experience, and experience comes from bad judgement."